XIULIT #28

XIULIT #28

Portada-Xiulit-28-JPEG

Un número d’octubre històric per a XIULIT. Com altres anys, dedica la portada a Jaume I, amb motiu del 9 d’Octubre. La il·lustradora Julia Cejas firma la portada, la sisena que dedica la revista enguany fruit del conveni amb l’APIV (Associació Professional d’Il·lustradors de València), en la que veiem un jove Jaume I jugant amb el drac del seu helm.

comic-a-les-aulesMiguel-Calatayud-Xiulit-28Xiulit-28-Mocadora-Miquel-Beltran-jpegMax-Xiulit-28
També s’ofereixen diversos còmics relacionats amb el 9 d’Octubre, un que fa de pòster central, amb guió de Ruizge i dibuix de Julia Cejas, de nou amb Jaume I jugant amb xiquets i joves, i un altre de Mique Beltrán sobre la Mocadorà. Des de XIULIT es vol subratllar l’honor que representa per a acollir una historieta de Mique Beltrán. Torna al còmic després de deu anys sense estar en el medi. Recordem que un altre número d’octubre de XIULIT, el de fa dos anys, va representar la tornada al còmic d’un altre gran dibuixant valencià, Miguel Calatayud, després de 15 anys de dedicació exclusiva a la il·lustració. Açò ens fa pensar en la importància de tenir una publicació com XIULIT, que revitalitze una part important del nostre patrimoni, el còmic, en què podem trobar moltes firmes valencianes: la ja mencionada Julia Cejas; l’alcoià Jordi Peidro, autor de la novel.la gràfica «Esperaré siempre tu regreso», ací en un registre més juvenil amb les aventures als anys trenta de «El sortilegi del genet iber»; l’autor castellonenc Calo, amb altra sèrie de aventures, «La tribu de Quelkabe»; Miguel Calatayud, que torna amb l’avantguardista «Raboseta i Rabosot»; o Gonçal Beneyto, oferint l’humor de «El Cau».

 

Xiulit-28-Calo
També és cert que si bé el suport del còmic valencià és una de les premisses de XIULIT, no es vol tancar les portes i XIULIT incorpora firmes tan interessants com les de Toni Benages («Siniamon») o Max (l’episodi «Rovellons a la brasa»). Així mateix apostem que la revista servisca, a tots els lectors, de mostrari d’algunes peces senyera de la producció europea, cas de «Gàrgoles», «Les Sisters» o «Xata i el seu gat», estas dos últimas con guión del reputado Cazenove.

xata-i-el-seu-gat
No oblidem també la importància que té poder trobar una publicació en valencià. És important que entre tota l’oferta actual puga trobar-se una revista que divulgue continguts de qualitat, a tots els nivells. Un altre dels pilars de la revista, l’educació, arredoneix aquest número, especial còmic a les aules. Un especial que introdueix el divulgador i professor universitari Álvaro Pons, i que es completa amb dos interessants reportatges, un sobre una iniciativa de primària, i un altre amb una entrevista a Pedro Cifuentes, les iniciatives del qual li han valgut un premi del Ministeri d’Educació. Un número històric de aquesta revista.

XIULIT ha comptat amb la col·laboració de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València. La publicació aposta pel seu paper com a eina per a introduir i refermar el paper de la lectura, amb elements com la comprensió lectora o el coneixement del medi, alhora que reivindica el dibuix i la il·lustració com a bé cultural.

Punts de venda.

Sense comentaris

El sentim, els comentaris romanen tancats en aquest moment.